.

.

Σάββατο 24 Μαρτίου 2012

"Ψάρεμα στο ποτάμι"

Το Τρίκωμο (Ζάλοβο) Γρεβενών απέχει μόλις 2 χιλιόμετρα από τον ποταμό Βενέτικο, παραπόταμο του Αλιάκμονα, για αυτό και προσφέρεται για υπέροχες στιγμές ψαρέματος. Από πολύ παλιά οι κάτοικοι του χωριού συνήθιζαν να ψαρεύουν στο ποτάμι προκειμένου να ικανοποιήσουν τις βιολογικές τους ανάγκες. Σήμερα, η συνήθεια αυτή έχει περάσει και στους νέους οι οποίοι συνεχίζουν να ψαρεύουν όπως έκαναν και παλαιότερα αλλά κυρίως για λόγους ψυχαγωγίας και διασκέδασης. Σας παρουσιάζουμε λοιπόν πληροφορίες σχετικά με το ψάρεμα στο ποτάμι.



Είδη Ψαριών
  • Κεφάλι ή κέφαλος ή ποταμοκέφαλος ή κεφαλόπουλο (Leusiscus cephalus)
Το κεφάλι, όπως είναι και η ονομασία του με την οποία το συναντάμε στο χωριό μας, είναι μικρό ψάρι μήκους 30 – 70 εκατοστών. Φέρουν διάφορα ονόματα, όπως στειράδια, μπάφες, μυξινάρια, χρυσόχρωμοι, γκριζοκέφαλοι, ανάλογα με την ηλικία και την ποικιλία τους. Οι γκριζοκέφαλοι τους οποίους βρίσκουμε στο Ζάλοβο έχουν γκριζομόλυβη ράχη, ασημιές πλευρές και ασημόλευκη κοιλιά με σκούρες καστανόχρωμες πλαϊνές γραμμές από τα θωρακικά πτερύγια μέχρι τη βάση της ουράς. Το σώμα τους είναι μακρύ με ράχη λίγο πλατιά σκεπασμένη με μεγάλα λέπια. Το στόμα τους είναι μικρό με πολλά λεπτά δόντια ενώ τα χείλη τους είναι χοντρά και σκληρά. Έχουν μάτια σκεπασμένα με βλέφαρα κάθετα που αφήνουν λεπτή σχισμάδα στην κόρη του ματιού. Τα κεφάλια ζουν συνήθως σε κοπάδια σε ρηχά νερά κοντά σε πέτρες.

  • Μπριάνες ή Μπράνες ή Σκαρούνι (Barbus peloponnesius)
Η μπριάνα είναι ψάρι το οποίο το συναντάμε πολύ συχνά στο ποτάμι του χωριού μας και είναι περιζήτητο για τους εξής λόγους: φτάνει σε μεγάλες διαστάσεις (σπάνια μπορεί να φτάσει και τα τέσσερα κιλά), τσιμπά σε μεγάλη ποικιλία δολωμάτων, ψαρεύεται με διάφορους μεθόδους, είναι πολύ νόστιμο και μαγειρεύεται με διάφορους τρόπους. Η μπριάνα είναι δυνατός κολυμβητής, το οποίο φαίνεται και από το σχήμα του σώματός του και προτιμά χωματώδη και καθαρά νερά.

  • Συρτάρι (Chondostoma nasus)
Το σώμα του είναι προσαρμοσμένο στη ροή της ζωής, με χαρακτηριστικό το σχήμα του σαγονιού του. Το χρώμα του σώματός του είναι γκριζωπό με λευκό-ασημένιο. Τα συρτάρια ζουν σε κοπάδια και προσαρμόζονται τόσο σε γρήγορη ροή του νερού όσο και σε στάσιμα ύδατα. Στο χωριό μας είναι από τα είδη που η παρουσία τους κυριαρχεί στο ποτάμι.

  • Πλατίτσα (Scardinius Erythropthalmus)
Η πλατίτσα είναι ένα διαδεδομένο είδος ψαριού σχεδόν σε όλη την Ελλάδα, με πολλά υποείδη ανά περιοχή. Τη συναντάμε σε ρυάκια, ποτάμια και λίμνες. Έχει αρκετά νόστιμη σάρκα και ψαρεύεται εντατικά. Όπως και τα περισσότερα ασπρόψαρα, είναι πολύ περίεργη και ορμάει συνήθως πρώτη στα δολώματα των ερασιτεχνών ψαράδων. Τρέφεται με ασπόνδυλα, προνύμφες εντόμων και έντομα.

  • Άγρια Πέστροφα
Είδος το οποίο δεν το συναντάμε συχνά στο χωριό, μπορούμε να το βρούμε κυρίως στις αρχές Ιουλίου. Το σώμα της άγριας πέστροφας είναι επίμηκες και καλύπτεται από αρκετή βλέννα. Το μήκος της φτάνει τα 80 εκ. και το βάρος της αν και σπάνια τα 7 κιλά. Στις πλευρές της πέστροφας υπάρχουν πορτοκαλί και σκούρες κηλίδες. Ζει σε πετρώδη πυθμένες, με παρόχθια βλάστηση τόσο σε ομαλή όσο και σε ταχεία ροή νερού. Προτιμά περιοχές με κρύα νερά, άφθονο οξυγόνο και υποφέρει από τη μόλυνση του νερού. Όταν αντιληφθεί την παρουσία ανθρώπων καλύπτεται πίσω από πέτρες και βλάστηση. Τρέφεται με σκουλήκια, έντομα, μικροοργανισμούς που βρίσκονται σε κίνηση ακόμη και με μικρότερα ψάρια.

9 σχόλια:

  1. Πολύ καλή η ενημέρωση. Μπράβο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστούμε πολύ..κάνουμε ότι μπορούμε..εάν υπάρχουν λάθη που τυχόν έχουν γίνει παρακαλούμε να μας ενημερώνεται..

      Διαγραφή
  2. Το ψαροντούφεκο στα ποτάμια απαγορεύεται πανελλαδικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ωραια μπραβο, να πω πως την μπριανα τη λεμε στην Καρδιτσα και " λαδουσα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εμείς την μπριανα στην Αλεξανδρούπολη και στο Διδυμότειχο την λέμε ποταμόλαβρακο και βάρβο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Κορομηλια Καστοριά, τίποτε Άλω εκεί έχει ποτάμι, να φάτε ψάρι καλό και κρύσταλλα νερά, ΚΟΡΟΜΗΛΙΑ ΚΑΣΤΟΡΙΆ, 🤔👌👍🏡💰😘😊😍☝️

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Γεώργιος, ΚΟΡΟΜΗΛΙΑ Καστοριάς εκεί έχει ψάρι καλό, νερα κρύσταλλα, ψάρεμα με καλάμι συρτάρι, μπρανα, κεφάλι, πέστροφα, 👌👌👍🏡😘☝️💰😍😊❤️

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Κορομηλια, παιδιά, Καστοριά, Australia, Melbourne viktoria, 👌🇦🇺☝️

    ΑπάντησηΔιαγραφή